Demensvenlige boliger med et særligt fokus på at skabe hjemlighed for beboerne samt en arbejdsplads, hvor personalet et sundt og godt arbejdsmiljø.

 

Udfordring
I 2019 tog plejehjemmet Stenslundcentret i Odder det første spadestik til deres nye afdeling med 30 demensvenlige plejeboliger. Her får beboerne mulighed for at flytte ind i lejligheder, der er designet og indrettet specifikt til mennesker med demens.

At indrette demensvenlige boliger kræver en række særlige tiltag. Blandt andet skal der være særligt fokus på at skabe hjemlighed, sansestimuli skal begrænses og både bygningen som helhed og den enkelte bolig skal være let at orientere sig i. På samme tid skal boligen også fungere som arbejdsplads for personalet og sikre et sundt og godt arbejdsmiljø.

”Hyggelige boliger og en moderne arbejdsplads”

Strategi
De 30 nye, demensvenlige plejeboliger skulle ikke kun være en naturlig forlængelse af det eksisterende plejehjem. De skulle også være hyggelige og rare boliger for mennesker med demens.

For at komme i mål var det derfor nødvendigt at tage højde for både beboernes og personalets behov. Det krævede ikke kun nøje planlægning, men også stor viden om demenssygdommen og dens udvikling. For byggeriets parter og rådgivere var det vigtigt at omsætte den viden til konkrete løsninger, da de skulle indrette de demensvenlige boliger.

”Hyggelige boliger og en moderne arbejdsplads”

Løsning
De færdige fællesarealer og lejligheder er både lyse og indbydende, og de indeholder en række demens- og ældrevenlige funktioner. For eksempel er der et højdejusterbart ROPOX 4Single bordstel i køkkenerne, så køkkenbordet kan indstilles til de beboere som ønsker at deltage i de daglige køkkenrutiner.

ROPOX har derudover rådgivet omkring indretningen af baderummene og stået for at levere komplette, højderegulerbare baderumskoncepter, der kan minimere arbejdsbyrden for hjælperen, da løft og vrid nu undgås. Der indgår blandt andet ROPOX toiletløfter, som hjælper brugeren fra siddende til stående position og omvendt. Der er monteret toiletstøtter, der fungere som stabile støttepunkter, og giver beboeren tryghed og gør dem mere selvhjulpne med øget selvværd.

Vasken er en højdejusterbar SupportLine vask, der kan tilpasses i højden så den passer præcis til den enkelte beboer. De integrerede greb i vasken giver beboeren tryghed ved vasken når de daglige rutiner skal foretages. I badeområdet er der også monteret ergonomiske greb på de steder, hvor beboeren kan få behov for ekstra støtte.

Som helhed er Stenslundcentret et godt eksempel på moderne, demensvenlige plejeboliger, hvor beboerne får hjælpemidler til at blive selvhjulpne, og hvor personalet får sunde og gode arbejdsforhold da løft og vrid i ryggen er minimeret.

”Lyse lejligheder med demens- og ældrevenlige funktioner”

 

Hvis du ønsker historien om Stenslundcenteret som print. Download pdf her.

Billedgalleri fra stedet