Udfrodring
Da Anette var i slutningen af 30erne, blev hun ramt af meningitis, og det ændrede hendes verden for altid. Heldigvis overlevede hun, men sygdommen gjorde hende delvist lam, og derfor bruger hun i dag kørestol.
Som kørestolsbruger er der utallige udfordringer i et almindeligt hus – især i køkkenet: Køkkenbordets højde passer til en stående bruger og ikke til en, der sidder i kørestol, og det er umuligt at få kørestolen ind under bordet på grund af underskabe.
De problemer stod Anette også overfor, og det betød, at hun ikke kunne få en god arbejdsstilling, når hun skulle lave mad, og det var svært for hende at bruge blandt andet komfur og håndvask.

”Især højden på køkkenbordet var et problem” siger Anette.

Strategi
Da familien valgte at bygge et nyt hus, skulle køkkenet naturligvis være kørestolsvenligt, og de besøgte flere leverandører for at finde inspiration til et køkken, der var tilgængeligt, praktisk og havde et moderne og enkelt design, der matchede deres nye hus.
Derudover var det vigtigt for familien, at Anette skulle kunne bruge køkkenet fuldt ud, og at hun fik mulighed for at tage del i de almindelige køkkenopgaver, som for eksempel at flytte varme gryder, snitte grøntsager, vaske op og bruge komfuret.

”Det er dejligt, at jeg kan komme helt ind til bordet” siger Anette.

Løsning
Familien valgte et ROPOX FlexiElectric løftesystem til deres køkkenbord. Det er et væghængt hjørnestel, hvor man selv vælger bordplade og elementer. Anette valgte stellet med elektrisk højdejustering, så hun nemt kan tilpasse bordets højde. Samtidig kan resten af familien også justere højden, når de bruger køkkenet. Løftesystemet fås i flere størrelser, og Anette valgte en type, hvor der er plads til både vask, snitteplads og kogeplader i det højdejusterbare køkkenbord.

”Jeg har fået mere lyst til at lave mad, fordi det er blevet lettere for mig” siger Anette.

Resultat
På den ene side af hjørnebordpladen har Anette valgt at få håndvasken installeret, og på den anden side af hjørnet er kogepladerne monteret. Det betyder, at Anette kan skubbe gryder og spækbræt fra vasken over til kogepladerne eller omvendt, og hun undgår at flytte køkkenting i skødet.
I det nye køkken har Anette også fået en meget bedre arbejdsstilling, fordi der er plads til kørestolen under bordet. På den måde kan hun komme helt tæt ind til bordkanten – både når hun bruger håndvasken og kogepladerne.
Det nye køkken har haft en stor indflydelse på Anettes daglige liv. Det har givet en større lyst til at lave mad, hun sidder godt ved bordet, og hun har nem adgang til alle de vigtige elementer i køkkenet. Det har gjort det til meget mere end et køkken. Det har nemlig øget hendes livskvalitet og givet en større følelse af frihed.

 

Billedgalleri fra stedet