Når livet tager en pludselig og uventet drejning, der med et ændrer alt……

Udfordring
Janni Klitgaard Bertelsen er en erfaren ergoterapeut, der blandt andet arbejder med genoptræning af borgere med hjerneskader. Når Janni genoptræner en borger er hendes vigtigste mål at øge borgernes selvstændighed og styrke mobiliteten, så de får bedre livs-kvalitet.

En af de hyppige opgaver er at hjælpe borgerne med forflytninger, især på badeværelset. Mange forflytningshjælpemidler kræver en person til at låse hjælpemidlet op og støtte borgeren, og det kan være både besværligt og tidskrævende.

 

”Gripo er et godt hjælpemiddel til selvstændige forflytninger.” siger Janni Klitgaard Bertelsen, Ergoterapeut

 

Strategi
Janni har ledt efter et forflytningshjælpemiddel, der er trygt for borgerne, styrker deres mobilitet og gør dem mere selvhjulpne. Samtidig har det været vigtigt, at det giver sundhedspersonalet et godt arbejdsmiljø, og at det er nemt at anvende, montere og eventuelt flytte.
Når en borger har brug for støttegreb, har man ofte monteret greb på væggene, men det betyder, ”at borgerne lever livet langs en væg,” som Janni beskriver det. Derfor ville Janni gerne finde en løsning, der kunne give borgerne et mere naturligt bevægelsesmønster i hjemmet, selvom de har brug for ekstra støtte.

 

”Gripo øger borgernes selvstændighed.” siger Janni Klitgaard Bertelsen, Ergoterapeut

 

Løsning
Janni besluttede sig for at prøve Gripo støttestang, fordi den adskiller sig fra andre forflytningshjælpemidler, der kræver en person til at låse det op og støtte borgeren. Med Gripo bliver borgeren mere uafhængig af en hjælper i forbindelse med forflytninger.
”Den har også den fordel, at den ikke monteres på en væg, men sættes mellem loft og gulv”, forklarer Janni. Derfor kan den placeres der, hvor der er behov for støtte, for eksempel ved siden af sengen, toilettet, håndvasken eller badebænken. Janni har især anvendt et cirkelgreb, som hun har været meget begejstret for, fordi borgere får støtte næsten 360 grader rundt om støttestangen. ”Det greb vil jeg anbefale i de fleste tilfælde, fordi borgeren kan bruge det til at gå rundt om stangen og nå næsten hele lokalet rundt,” fortæller hun.
Janni synes også, at Gripo er praktisk i brug. Den kan nemlig monteres uden værktøj, er nem og hurtig at sætte op og kan flyttes efter behov. Desuden kan den både anvendes på træningspladser og i borgernes eget hjem.

Men den helt store forskel har Janni set hos brugerne, for med Gripo føler de sig mere sikre, når de forflytter sig alene. Den giver kort sagt borgerne mere tryghed, sikkerhed og uafhængighed i hverdagen.

 

”Borgerne får et mere naturligt bevægemønster.” siger Janni Klitgaard Bertelsen, Ergoterapeut

 

Har du behov for fortællingen “En ergoterapeuts erfaringer” om forflytningshjælpemidlet Gripo Støttestang som print. Download pdf her.

Billedgalleri fra stedet

ØVRIGE OMRÅDER