Badeværelser til ældre og handicappede

Indretning af handicapbadeværelse

Handicaptoilet med bad

Indretningen af badeværelser til ældre og handicappede er afgørende for at sikre, at mennesker med funktionsnedsættelse kan udføre deres personlige pleje på en tryg og behagelig måde. Et handicapvenligt badeværelse skal designes med særlig opmærksomhed omkring tilgængelighed, funktionalitet, tryghed og brugervenlighed. 

Der er flere faktorer at overveje, herunder layout, indretning og valg af produkter og hjælpemidler. Vi har samlet viden, konkrete eksempler og forslag til produkter, der kan være til hjælp og inspiration, når du skal indrette et badeværelse med wc og bad til brugere med nedsat funktionsevne.

Indretning af handicapvenlige badeværelser

Når man indretter baderum til mennesker med nedsat funktionsevne, er det afgørende, at brugerne får den nødvendige hjælp. Med de rigtige hjælpemidler bliver brugerne nemlig mere selvhjulpne, og det giver en bedre livskvalitet og aflaster samtidig plejepersonalet.

Med ROPOX baderumsløsninger kan du indrette baderum, der er tilpasset ældre og handicappedes behov, og de er samtidig fleksible, funktionelle, stabile og ergonomiske. 

Du finder både håndvaskestøttegrebtoiletløfterarmstøtterbrusesæder og bruselejer i vores sortiment, og derfor kan du indrette hele baderum med ROPOX produkter, der er kendetegnede ved et flot, ergonomisk design, og som har de finesser og funktioner, der er brug for.

Du kan se ROPOX’s produkter på Hjælpemiddelbasen under Social og boligstyrelsen

Handicapvenligt badeværelse er godt for både brugere og hjælpere

Ved at bruge moderne teknikker og velfærdsteknologi har vi skabt nogle baderumsprodukter, der gør ældre og mennesker med bevægelseshandicap mere uafhængige. Det betyder, at de for eksempel kan få hjælpemidler, der gør både håndvask, toiletbesøg og bad nemmere. 

De ergonomiske og solide håndvaske kan eksempelvis indstilles i højden, skubbes sideværts eller svinges over til toilettet, så brugeren kan vaske sine hænder siddende. Eller man kan få armstøtter ved toilettet eller en toiletløfter, hvis der er behov for hjælp til at rejse og sætte sig på toilettet.

Det betyder ikke kun en bedre hverdag for brugeren, men det sikrer også et bedre arbejdsmiljø for hjælperne, fordi den fysiske belastning minimeres. Samtidig får de frigjort tid til andre opgaver, når brugerne bliver mere selvhjulpne.

Sikkerhed og tryghed i baderum til handicappede

En god indretning skal tage højde for de specifikke udfordringer, man kan opleve i et baderum som handicappet. For eksempel er det vigtigt at sikre skridsikre belægninger for at undgå, at brugeren glider. Det er også vigtigt at der er god benplads, såen eventuel kørestol kan komme ind under håndvasken. Og der skal måske være greb, så der er noget at holde fast i.

Håndvask til handicapbadeværelse

En håndvask til et handicapbadeværelse er en vigtig komponent. Dels skal der måske være plads til en kørestol under håndvasken, og dels skal det være nemt at nå og betjene vandhanen for brugere, der har nedsat funktionsevne. ROPOX tilbyder forskellige typer håndvaske, der kan tilpasses behovene hos brugerne. Alle håndvaske er naturligvis ergonomiske og nemme at bruge for personer med bevægelsesbegrænsninger.

Læs mere om ROPOX håndvaske.  

Toiletløfter til handicapbadeværelse

En toiletløfter er afgørende for, at brugere med handicap kan bruge toilettet på en komfortabel og tryg måde. De løfter og sænker nemlig brugeren nænsomt til og fra toilettet. På den måde bliver brugeren mere selvhjulpen ved toiletbesøg. Med en ROPOX toiletløfter kan brugeren på den måde selv klare forflytningen til toilettet.

Læs mere om ROPOX toiletløfter.  

Handicapbrusebad

Et handicapbrusebad er en vigtig del af et handicapvenligt badeværelse. ROPOX tilbyder brusesædergreb og brusestænger til handicapvenlige baderum. Med et bruseklapsæde og sikre greb i badeområdet, kan brugerne sidde ned og tage et bad, og samtidig kan de føle sig trygge, når de skal rejse og sætte sig ned.

Læs mere om ROPOX bruseklapsæde. 

Læs mere om ROPOX greb og brusestænger. 

Handicapbadekar 

Et højdeindstilleligt handicapbadekar er en alternativ løsning til brusebadet og kan være egnet til brugere, der ikke kan sidde under badning. ROPOX har udviklet handicapbadekar, der er specielt designet til at imødekomme behovene hos handicappede og ældre, hvor sikkerhed og komfort er i top. Samtidig får hjælperne optimale arbejdsforhold, fordi karret kan justere i højden.

Læs mere om ROPOX handicapbadekar

Skiftelejer og bruselejer til handicappede

Skiftelejer og bruselejer er også vigtige komponenter i indretningen af et handicapvenligt badeværelse. Den bløde liggeflade gør det behageligt for brugere med bevægelsesbegrænsninger at modtage pleje, når de får et bad, og det sikrer på samme tid gode arbejdsforhold for plejepersonalet.

Læs mere om ROPOX bruse- og skiftelejer 

 

Handicapbadeværelse krav

Når det kommer til indretning af handicapvenlige baderum, er der visse regelsæt og lovgivning, der skal overholdes for at sikre tilgængelighed og sikkerhed. Disse regler varierer afhængigt af målgruppen og anvendelsen af baderummet, og om der er tale om plejecentre, private hjem eller hospitaler.

I Danmark kan man finde anvisninger og vejledninger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). For eksempel kan SBi anvisning 249, afsnit 2.6 “Bade- og WC-rum være relevant at følge for at sikre tilgængeligheden i baderummet. 

Du kan læse mere om, hvordan man bygger tilgængeligt og handicapegnet hos Dansk Handicap Forbund.   

Hos forskningsgruppen ’Universelt design og tilgængelighed’ ved Institut for byggeri, by og miljø hos Aalborg universitet har man samlet både forskning og SBI-anvisninger, der kan være en hjælp, når man skal bygge til ældre og handicappede.

Det er vigtigt at bemærke, at kravene kan variere afhængigt af hvem, der skal anvende badeværelset. Plejehjem kan have specifikke regler og standarder, der skal overholdes for at imødekomme behovene hos ældre og plejekrævende beboere. Hospitaler kan også have særlige krav til baderum i forbindelse med pleje og rehabilitering af patienter.

Handicap badeværelse mål

Der findes officielle anbefalinger og retningslinjer for indretning af handicapvenlige baderum. Disse anbefalinger er udviklet for at sikre, at baderummet er tilgængeligt og funktionelt for brugere med forskellige behov.

Hvis man følger anvisninger og vejledninger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), SBi anvisning 249, afsnit 2.6 “Bade- og WC-rum”, er man sikker på, at badeværelset følger kravene om tilgængelighed i bygningsreglementet og Almenboligloven. Dermed giver man mennesker med funktionsnedsættelse de bedste rammer og muligheder.

Et eksempel på anbefalinger er, at en håndvask i et handicapvenligt badeværelse anbefales at have en fri højde under vasken, så en kørestol kan glide ind under den, og at håndtag eller greb kan være tilgængelige for brugeren til støtte.

Et godt arbejdsmiljø i badeværelser til ældre og handicappede

Baderumskoncepterne fra ROPOX er specielt designet til at imødekomme behovene hos ældre, gangbesværede og plejehjem. Samtidig tager de også højde for, at hjælpere og plejepersonale skal sikres et godt arbejdsmiljø uden unødig belastning. Ved at bruge de rigtige hjælpemidler og løsninger kan plejepersonalet nemlig udføre deres arbejde i sunde arbejdsstillinger og mindske den fysiske belastning ved blandt andet forflytninger. 

BFA Velfærd og Offentlig administration har samlet en masse nyttig viden og information omkring forflytninger, som kan være med til at sikre det gode og sunde arbejdsmiljø. Læs mere her. 

Handicapvenlige badeværelser med godkendte produkter

ROPOX tilbyder produkter som håndvasketoiletstøttertoiletløfterbrusesædergrebbadekarbruselejer og det mobile Mobilio bruselejeAlle produkter kan bruges til at indrette et komplet handicapvenligt baderum, og de lever naturligvis op til relevante standarder. Produkterne er kendetegnede ved deres flotte, ergonomiske design og funktionelle egenskaber, og de er udviklet i samarbejde med brugere, plejepersonale og ergoterapeuter for at sikre, at de opfylder alle nødvendige krav og behov.

Et vigtigt aspekt ved ROPOX’s løsninger er valget af materialer. Produkterne er robuste og holdbare for at sikre langvarig brug og sikkerhed. Og så er de samtidig nemme at rengøre. På den måde kan man opretholde en høj hygiejne – uanset om det handler om private hjem, plejecentre eller hospitaler.

ROPOX baderumskoncepter er derfor velegnede til plejehjem og andre institutioner, hvor der er behov for at imødekomme behovene hos ældre og gangbesværede, og hvor der er skrappe hygiejnekrav

Ergonomiske badeværelser

Et ergonomisk badeværelse er designet med fokus på brugervenlighed og komfort. Det tager højde for menneskets fysiske behov og sikrer, at baderummet er let at bruge og tilgængeligt for alle brugere. Men det handler også om, at løsningerne skal tage vare på personalets helbred og sikre dem sunde arbejdsstillinger.

Når man tænker ergonomien ind i et badeværelse, skal man overveje forskellige delkomponenter. Det kan være placering og højde af håndvaske, toiletter og bruseområder, valg af greb og støttepunkter og tilpasning af baderummet til eksempelvis kørestole eller gangbesværede.

For eksempel kan en ergonomisk håndvask være justerbar i højden for at imødekomme forskellige brugeres behov og gøre det muligt at anvende vasken i både stående og siddende stilling. Valget af materialer og overflader kan også have betydning for ergonomien, og her kan skridsikre overflader eksempelvis forbedre sikkerheden og brugervenligheden.

Generelt handler et ergonomisk badeværelse om at skabe et rum, der er nemt at bruge, komfortabelt og tilgængeligt for alle brugere, uanset deres fysiske evner eller begrænsninger. Ved at tænke ergonomien ind i designet kan man på den måde opnå en bedre brugeroplevelse og sikre, at baderummet imødekommer behovene hos både brugere og personale.

Sammenfatning om handicap baderum

Indretningen af badeværelser til ældre og handicappede er vigtig for at sikre, at mennesker med funktionsnedsættelse kan bevare deres uafhængighed, forbedre livskvaliteten og udføre deres personlige pleje på en sikker og rar måde. 

Ved at tage hensyn til layout, plads, overflader, tilgængelighed og valg af produkter og hjælpemidler kan man skabe et badeværelse, der imødekommer behovene hos ældre og handicappede. Hvis du vil vide mere om bevilling af hjælpemidler til borgere med varigt nedsat funktionsevne, kan du finde vejledning i Serviceloven.

Det er vigtigt at huske, at behovene kan variere fra person til person, og det er altid en god idé at konsultere en fagperson, der er specialiseret i indretning af handicapvenlige badeværelser for at sikre den bedste løsning for den enkelte bruger. For med den rette indretning kan et handicapvenligt badeværelse bidrage til at forbedre livskvaliteten og sikkerheden for ældre og handicappede mennesker og de hjælpere, der assisterer dem.

Ropox baderum

Ropox håndvaske

Ropox baderum

TOILETLØFTER

Ropox baderum

TOILETSTØTTER

Ropox baderum

BRUSEKLAPSÆDE

Ropox baderum

GREB OG BRUSESTÆNGER

Ropox baderum

BADEKAR

Ropox baderum

SKIFTE/BRUSELEJE

Ropox baderum

MOBILIO BRUSELEJE